Flash flash flash...

İsrail'in insan haklarına aykırı abluka ve katliamlarına nihayet yaptırım geliyor. AB'nin aldığı kararlar doğrultusunda İsrail'in zulmüne ve işgaline göz yumulmayacak. İsrail işgali ve katliamı sürdürürse cezalandırılacak.

Filistin’deki yerleşim politikasından vazgeçmeyerek barış sürecini raydan çıkaran İsrail Başbakanı Netanyahu’ya Brüksel'den sert yaptırımlar geliyor. AB’den 28 üye ülkeye gönderilen ‘gizli’ ibareli bir belgede, “Batı Şeria’daki işgali sürmesi durumunda Tel Aviv’e çeşitli cezalar verilmesi” öngörülüyor.

Avrupa Birliği (AB), Filistin barış sürecini tek yanlı sona erdiren ve Batı Şeria’daki yerleşim politikasını sürdüren Benyamin Netanyahu hükümetine ve İsrail’e yaptırımlarda bulunmaya hazırlanıyor. Bazı Batılı ve İsrailli kaynaklardan alınan bilgilere göre AB, birliğe üye 28 ülkeye İsrail’in Batı Şeria’daki işgal eylemlerini sürdürmesi durumunda Tel Aviv’e çeşitli yaptırımlar uygulanmasını öngören “gizli” belge taslakları gönderdi. Yalnızca AB üyelerine gönderilen gizli belgelerden İsrail, Avrupalı diplomatların bilgi sızdırması sayesinde haberdar oldu.

ÖDÜL YERİNE CEZA YAKLAŞIMI

İsrail belgelerin tam metnini elde edemezken, bazı önemli bilgilerin üç Avrupalı diplomat ve iki üst düzey İsrailli yetkili tarafından ifşa edildiği söyleniyor. İsmi gizli tutulan bir yetkili belgelerde İsrail’in raydan çıkması ihtimaline karşı ceza yaklaşımının izlenmesi tavsiye ediliyor. İsrail’de yayımlanan Hareetz gazetesine açıklama yapan Avrupalı bir diplomat, “Barış süreci dondurulmuş olsa da bölgedeki durum farklı. Avrupa’da büyük bir hayal kırklığı ve yerleşim yerleri için sıfır tolerans var. Bu belgeler iki devlet çözümünü canlı tutmak için neler yapılabileceği hakkında birkaç gündür Brüksel’de yapılan beyin fırtınasının bir parçası” ifadelerini kullandı.

ÖNCELİK TİCARİ AMBARGO

İsrail basınına göre belgelerde öngörülen yaptırımlarda, Batı Şeria’daki yerleşim bölgelerinde üretilen İsrail ürünlerinde zorunlu etiketleme, İsrail ile işbirliğini sınırlama ve mevcut serbest ticaret anlaşması ile ilgili kısıtlamaların dahil olduğu bir dizi seçenek öneriliyor. Belgeler ile ilgili konuşan İsrail’in Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise, ülkesinin AB ile ilişkilerine Filistin ile yaşanan sorunların karıştırılmaması gerektiğini savundu.

İsrail Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki hukuksuz yerleşimleri hız kesmeden devam ediyor. Tel Aviv yönetimi, yeni alanlar açmak için Filistinlilerin yüzlerce hektarlık arazilerine el koyuyor.

'Kutsala saygı' çağrısı

Avrupa Birliği, İsrail'e "kutsal mekanlara tam saygı göstermesi" çağrısında bulundu. AB dışişleri bakanlarının onayladığı kararda Birliğin, Harem-i Şerif bölgesinde kaygı verici gelişmelerden endişeli olduğu vurgulanarak, "AB kutsal mekanlara tam saygı çağrısı yapıyor. Statükoda bir değişiklik, derin istikrarsızlık etkisi oluşturacaktır" ifadesi kullanıldı.

İsveç Kralı’ndan büyük jest


Filistin’i devlet olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi olan İsveç’ten bir jest daha geldi. İsveç Kralı Carl Gustaf, 15 Kasım “Filistin Devleti”nin milli gününü tebrik ederek 1988 yılında ilan edilen bağımsız Filistin’i resmiyette tanıyan ilk Avrupalı lider olarak da kayıtlara geçti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bir mektup gönderen İsveç Kralı Gustaf, Filistin halkı, devleti ve liderlerine tebrikte bulundu, onların sağlığı ve mutluluğu için temennilerini dile getirdi.


Kaynak: Banu Barlas