2024 yılını ‘Emekliler Yılı’ adıyla süsleyen ancak söylemleri eylemle süsleyemeyen hükumet, enflasyona ezdirdiği emekliye altın vuruş yaptı.

 

2024 yılında emekliye toplamda ortalama %45 oranında zam yapılırken, vereceğine kuzgun olan devlet alacağına şahin olarak huzurevi fiyatlarında %300 ile %561 arasında artış yaparak verdiği zammın 6 ila 10 katını yaşlılardan çıkartıyor.

 

Yaşlılar Bakanlığa Mektup Yazıyor

Huzurevlerinde kalan yaşlılar çareyi bakanlıkta aradı ve kâğıda kaleme sarılarak mektup yazmaya koyuldu. Sosyal medya ve internet kullanmayı bilmeyen yaşlılar, ulaşıp ulaşmayacağı konusunda endişe duysalar da çaresizlikten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ve Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a mektup yazmaya başladı.

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na 'Ödeme gücüm yok' şeklinde yazılan dilekçelere karşılık olaraksa yalnızca bu fiyatlar üzerinden yüzde 25 indirim sağlandığı iddia ediliyor.

 

Emekli Maaşı Huzurevi Fiyatının Altında Kaldı

Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün emekli maaşlarının oda fiyatlarına yetmediğini paylaştı.

TÜİK'in ağustos ayında açıkladığı enflasyon oranı 51.97 oldu. Emekli memur ve özel sektör çalışanlarının maaşları hesaplanırken bu oranlar göz önüne alınırken huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinde gerçekleşen zammın emekli maaşına oranla 6 ila 10 kat olması ile meydana gelen sosyal adaletsizlik,  bakıma muhtaç yaşlıları da toplumu da  son derece rahatsız ederek endişeye sevk etti.

 

Anayasaya göre devletin korumakla yükümlü olduğu yaşlılar, kendilerine yapılan bu fahiş zammı kime şikayet edecek, kimden medet umacak?

 

İnsan hakları savunucusu Hacer Foggo, Twitter hesabından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na seslenerek, “Ne yapacaksınız, bu yaşlı insanları sokağa mı atılacak? Bu kararı geri çekin lütfen” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

 

 

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, huzurevlerine yüksek oranlarda zam yapıldığını bildirdi. “Yaşlılarımızın yaşamlarının son döneminde gerekli bakımı ve hizmetleri alabilmek maksadıyla yerleştikleri huzurevlerinde alınan katkı paylarının yüzde 200 ile 260 oranında artırılmasını kabul etmiyoruz” diyen Ergün, şunları kaydetti:

”Emekli aylıklarının son derece düşük kaldığı bu dönemde kişi başı 3 bin 110 TL olan katılım payının yüzde 200 zam görerek 9 bin 331 TL’ye çıkartılması ne insafla bağdaşır ne vicdanlarda kabul görür. Zaten mecburiyet gereği devletin bu koruyucu kurumlarına sığınan ve sosyal hizmet almak isteyen dar gelirli emeklilerimizin bu rakamları ödeyebilme imkânı yoktur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bu konuya derhal el atmalı ve günün geçekleriyle uyuşmayan bu zammı acilen kabul edilebilir bir orana çekmelidir. Çok sayıda üyemiz bu konuda şikâyetlerini şubelerimize ve genel merkezimize iletmektedirler. 12 bin 500 TL aylık alıp da 17 bin 336 TL tutarında karı-koca katılım payı ödeyebilecek emeklimiz bulunmamaktadır.

 

 

”Bu fahiş artışlar derhal geri çekilmelidir”

 

Diğer taraftan ortalama aylıkların 14 bin TL civarında olduğunu düşünürsek emeklilerimizin yaklaşık yüzde 70’inin bu imkâna erişme şansı da yoktur. Bakanlık yetkililerinden beklentimiz, geçmişte olduğu gibi katılım paylarındaki artışları emekli aylıklarındaki artışlara göre belirlemeleri ve derhal bu fahiş artışları geri çekmeleridir. Aksi takdirde söz konusu yüksek oranlı artışları örnek gösterecek özel huzurevleri çok daha yüksek bedeller isteyebileceklerdir. Bunun da önüne geçmek için gerekli düzenlemeler hemen yapılmalıdır. Sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde bulunan emeklilerimiz devletin resmi huzurevlerine yaşlı bakım merkezlerine sığınmışken bu zamlar devlet ana devlet baba olma şefkatini baltalamış, emeklilerimizin güven duygusunu sarsmıştır.”

 


Kaynak: Banu Barlas